I
1940'erne foretog Ancel Keyes en række eksperimenter omkring biologien
bag menneskelig sult. Følgende er et uddrag fra hans værk The Biology of Human Starvation som
udkom i 1950. Værket byggede på flere års studier af menneskelig sult.
Uddraget er løst oversat fra den engelske udgave som kan ses her.
Det som er interessant at lægge mærke til, er de symptomer forsøgspersonerne oplevede da de begyndte at spise mere igen.
Symptomer som:- Øget tørst
- Øget søvnbehov
- Umættelig appetit
- En følelse af at være deprimeret og irritabel
- Hurtigere øgning af fedtvæv
- Langsommere øgning af muskelvæv
Disse symptomer er meget almindelige i en periode når man skifter til rawfood og begynder at få kalorier og kulhydrater nok. De er især almindelige hvis man i en længere periode i sit liv, bevidst eller underbevidst, har underspist kulhydrater, kroppens hovedbrændstof (hvilket faktisk er tilfældet med de fleste)
Dog bliver mange forskrækkede over disse symptomer i starten og stopper med kosten med det samme igen. De kan ikke forstå, at hvis rawfood er så fantastisk og man får så meget energi af det - hvorfor kan man så ikke begynde at træne til marathon med det samme? Hvorfor er der til gengæld nogle som tager på?
Faktisk er det meget logisk: Hvis kroppen i længere tid ikke har fået tilstrækkeligt med brændstof (kulhydrater) så er kroppen i en slags panikberedskab, også når man skifter til denne nye sunde kost.
Kroppen har på ingen måde fokus på at øge muskelvæv, men derimod stadig at lagre meget af den næring den får som fedt for at kunne overleve. Det kan tage tid at vænne kroppen til at den ikke længere behøver at nødlagre fedt, og at den istedet kan begynde at fokusere på at øge muskelvævet igen. Læs mere om vægtøgning på rawfood her: Vægt og Rawfood
Hvor lang tid denne tilvænningsperiode tager, er meget forskelligt. Nogle oplever slet ikke disse symptomer, hvis de f.eks. har fået nok kulhydrater i en længere periode op til. Andre har måske spist "forkert" det meste af deres liv, og kan derfor forvente en længere periode.
Det pudsige er, at symptomerne sandsynligvis ikke har noget med detox/udrensning at gøre, da den kost forsøgspersonerne blev sat på ikke var rawfood eller anden form for sundhedskost. Det var blot halvdelen af hvad de plejede at spise i kalorier.
The Biology of Human Starvation - Ancel Keys 1950
36
forsøgspersoner, som var intelligente, psykisk stabile og fysisk sunde,
blev sat til at spise en kost bestående af halvdelen af den mængde
kalorier de normalvist indtog. (Den mængde som førhen blev brugt som
behandling mod fedme)
De var på denne restriktive kost i 6 måneder. Deres normale spisevaner var blevet observeret i 3 måneder forinden.
Her kan du se hvilke forandringer man observerede hos dem:
Fysiske ændringer
- Nedsat hjerte volumen (hvor meget blod hjertet kan pumpe rundt i kroppen)
- Langsommere puls
- Basal metabolisme nedsat med 40%
- Frivillige bevægelser blev langsommere
- Forsøgspersonerne følte sig ældre og opførte sig ældre
Personligheds ændringer
- Øget apati og depression
- Følsomhed overfor lyd
- En generel følelse af at være ineffektiv
- Tab af ambitioner og indsnævring af interesser
- Øget neuroticisme og hysteri (dengang ofte set som kvindeproblemer)
- Næsten 20% af forsøgspersonerne viste alvorlig “karakter neurose”
- 2 af forsøgspersonerne var på grænsen af psykose, inklusiv voldelig adfærd og hysteri
Forhold til mad
- Øget interesse og optagethed af mad (snakke om, tilberede, osv.)
- Øget trang til mad
- Kræsenhed forsvandt
- Blev besidderisk omkring mad
- Øget tygning af tyggegummi, rygning, indtagelse af kaffe og te, og bidning af negle.
- Købte ubrugelige ting og/eller hamstrede penge
- Nogle flygtede og spiste store mængder mad efterfulgt af skyldsfølelse (i nogle tilfælde efterfulgt af opkast)
Sociale aktiviteter
- Modtagelighed, tolerance, glæde, og godt humør og humoristisk sans forsvandt gradvist. Den humor der tilbageblev var sarkasme.
- Modvilje i forhold til at deltage i gruppeaktiviteter
- Selvcentreret og egocentrisk
- Mad var et centralt samtaleemne
- Ikke i stand til at styre følelser
Effekterne af gradvist at øge mængden af kalorier
Man tillod begrænset adgang til mad, mellem 1,877 to 4,158 kalorier
- Stadig ekstrem optagethed af mad
- Mange blev endnu mere irritable, deprimerede og intense i deres adfærd
- Fald i moral, mistede interessen for tidligere humanitære interesser
- Øget tørst
- Sult smerter blev mere intense
- En umættelig appetit, selv på højeste niveau af kalorier
- Fortsatte med at spise, selv når de var mætte
- Kroppens fedt væv øgedes hurtigt
- Alt andet end fedtvæv, som f.eks. Muskelvæv, øgedes langsommere
- Søvnighed og hovedpine øgedes for nogle af forsøgspersonerne
Fri adgang til mad ved uge 13
- Personerne spiste gennemsnitligt 5212 kalorier dagligt
- De spiste næsten konstant, for derefter at sove og så spise igen
- Ved uge 15 øgedes den sociale adfærd ved måltiderne
- Ved uge 20 havde alle forsøgspersoner et næsten normalt forhold til mad igen
- Ved uge 33 spiste 10 ud af 14 normale mængder igen
- Humoristisk sans i sociale sammenhænge vendte langsomt tilbage
Forsøgspersonerne var alle mænd i college alderen
Skrevet af Micho Andersen
12/3 2012
Ingen kommentarer:
Send en kommentar