fredag den 9. marts 2012

Kan rawfood helbrede?

Myter om sundhed

Mange fødevarer, næringsstoffer, tilskud mm. bliver tillagt helbredende egenskaber.
Man ser mange artikler om at kaffe er godt for hjertet, gojibær sænker kolestorol niveauet, 'supermad' og pulvertilskud der lover alt fra tykkere hår til evigt liv.


Ekstra tilskud af zink er godt for sædkvaliteten, rødvin er godt for hjertet, rosenrod er godt imod træthed og ekstra meget e-vitamin er godt for huden.

Listen er uendelig og forvirrende.

Men er det overhovedet muligt at skabe et stabilt og balanceret helbred på den måde?
Har vi brug for ekstra doser af alverdens stoffer for at blive sunde?
Eller har vi blot brug for at få tilfredstillet vores grundlæggende behov for næringsstoffer igennem naturligt mad ?

-og føre en livsstil som ligger så tæt på vores naturlige behov som muligt?



Det 'alternative'

Selv om mange vender den etablerede sundhedsmodel ryggen, og begynder at interessere sig for ‘alternativ og naturlig sundhed’, gennemsyrer den medicinske model stadig langt det meste man finder i den ‘alternative’ verden.

Den medicinske model bygger på tanken om, at hvis vi oplever symptomer, så gør vi noget aktivt ved dem.
Rådene kan væremange og forskellige, men grundtanken i em alle er at de enten skal undertrykke de symptomer eller på magisk vis 'styrke immunforsvaret' eller 'slå sygdommen ned'.
Typiske råd er ; spis ekstra mange vitaminer når du er syg spis stærke ting som vil 'slå bakterierne/sygdommen ihjel'.


Men fungerer kroppen overhovedet sådan?
 Kan man på få dage 'styrke sit immunforsvar'?
Hjælper det at prøve at slå bakterier ihjel i kroppen når vi rent faktisk består af flere bakterier end menneskeceller?
Er det så ikke at skyde sig selv i foden??

Sker der blot det at man generer kroppen så meget med de irriterende stoffer, at man giver den et mildt chock -og dermed mærker man ikke symptomerne så intenst.

Samme effekt som fx en kop kaffe har -pulsen stiger let, blodet løber lidt hurtigere i kroppen og vi føler os mere klare i hovedet. Symptomet træthed mærkes ikke så intenst.


Sundhed i al sin enkelhed


Natural Hygiene har en meget anderledes tilgang, og ser sundhed som vores naturlige tilstand.

Meget generelt sagt :

Hvis man oplever symptomer, så giv kroppen ro til at gøre sit arbejde, prøv ikke at undertrykke dem.
Symptomerne har en årsag, og det du mærker er kroppens arbejde med at løse de problemer der er.




Kort sagt at arbejde MED kroppen og ikke IMOD den.

Hvis du ikke oplever sundhed generelt, så må man se på om der er noget i ens livsstil eller kost der forårsager eller vedligeholder ubalancen.

Så grundlæggende er tanken: fjern årsagen til symptomet og dæk kroppens basale behov. Så vil den altid selv søge imod sundhed og balance.

Hvis du har akut sygdom (som ikke kræver lægehjælp, ikke er baseret på akut næringsmangel el lign), så er der måder man kan frigive flere ressourcer fra kroppen . Det vil give den overskud til at tage sig af opgaven med at få kroppen tilbage i balance.

Man kan have brug for lidt mindre mad hvis man fx har feber, mere vand, hvile eller andre kombinationer der passer til den tilstand man har.
Måske har man brug for mad eller juice der er ekstra blid ved maven, hvis den viser symptomer -osv.

Men det er altid kun en justering af de forhold vi byder kroppen.
Vi har nemlig brug for de samme grundlæggende ting når vi er syge og når vi er raske: den mad der passer til vores fysiologiske behov, frisk luft, rent vand, hvile, mental balance osv.

Medmindre vi er i en akut ernæringsmangel, så har vores krop har ikke noget fysiologisk behov for særligt stærke midler, kemiske stoffer, ekstra mange supervitaminer eller andre isolerede stoffer.

Heller ikke når vi har influenza, candida eller andre ubalalancer.

Hvordan skal kroppen kunne kende forskel?
Ok, nu er jeg syg , så nu er varm mælk, panodil, overdosis af vitaminpiller eller hvidløg godt for mig. Nu er jeg rask, så nu er det ikke godt for mig!


Min potte plante skal have hvidløg og rødvinstoddy!

Hvis vores potteplante hænger med hovedet, så er det også naturligt for os at tjekke om den får sine basale behov dækket; har den tilpas vand, sol og næring?
Vi begynder ikke i stedet alle mulige kemiske eksperimenter, giver den 'solkoncentrat', 'superekstraberigetjordpulver' eller hvidløg der kan give planten et mindre chock så den vågner!

Nej, vi sørger for dens basale behov og forsøger ikke at bekæmpe symptomet med mirakelmidler.
På samme måde virker tanken om at blive ved med at forårsage symptomet med sin kost og livsstil, samtidig med man prøver at undertrykke det …. absurd.


Den medicinske tankegang

Den medicinske model -den indgangsvinkel vi bliver mødt med hos lægen og på hospitalet -er bygget på tanken om er at vi kan påvirke kroppen til at blive rask ved at indtage noget vi mener har helbredende effekt.

Det kan absolut være på sin plads i tilfælde hvor kroppen har nogle defekter, og har brug for hjælp til et meget specifikt problem.
Men at bruge det som en tilgang til generel sundhed er en anden snak.

Vi tror vi ved at påvirke kroppen med bestemte stoffer, kan sætte bestemte processer i gang der vil give os sundhed og balance. At vi kan sende stoffer ind i kroppen, der som målsøgende missiler vil finde deres destination, udfører sit job med at gøre os sundere -og det uden at påvirke resten af systemet.

Naturlig hygiene er baseret på at vi generer kroppen så lidt så muligt med irritanter, stress, stoffer der skal udskilles osv., giver den balanceret næring og livsstil der passer til dens behov.

Kroppen ved bedst selv hvordan den skaber sundhed fordi det er det, hver en celle i kroppen er indkodet til at gøre siden livets opståen.



Respekt for kroppens selvhelbredende kræfter

Vi kan ikke gå ind i en skov og ombygge den efter forgodtbefindende, og regne med at den fungerer optimalt. Vi kan heller ikke med midler udfra ‘bygge om’ i vores krop og regne med at det løser vores problemer.

Men vi kan sætte os ind i hvad der er dens behov, ligesom vi kan lære at skoven har brug for et miljø uden giftstoffer, rigeligt med sol, vand og næringsrig jord for at trives.


Så i stedet for at gøre alt så kompliceret, og indviklet kan det hele koges ned til at vi må acceptere naturens enkle love, og fokusere på at tilbyde de betingelser der fostrer liv og balance. Kroppen søger ALTID imod sundhed og balance helt af egen kraft.






kan rawfood / rå mad helbrede?

En af de største fordel kroppen har af en ren, frisk, naturlig kost er alle de ting den så slipper for at få ind.

Tungt fordøjelige mad, giftige stoffer, mad der går i forradnelse i tarmen, for meget fedt, tilsætningsstoffer osv osv. Det sætter en HEL MASSE ressourcer fri, som kan bruges på helbredelse og udrensning.

Men det er er stadig kroppen der udfører arbejdet. Vi generer den blot mindre.
For ja, en af de betingelser kroppen har brug for, er mad der passer til vores krop.

Vi har også brug for mad som nærer os, som indeholder næringsstoffer i de rette proportioner -ikke for meget af det ene og ikke for lidt af det andet. Sådan som det findes i naturlig mad. Det skal være balanceret næring, sådan som vi er bygget til at næres.

Så ikke overdoser af enkeltstoffer, men blot NOK.

Så nej, mad helbreder ikke. Men at give kroppen de rette betingelser, kan sætte den fri til at lave hvad man kunne beskrive som mirakler. Eller rettere blot bringe os tættere og tættere på vores naturlige tilstand, nemlig sundhed og velvære.

Vores vigtigste opgave er at give den hvad den har brug for, og så ellers ikke 'gå i vejen' for dens arbejde!


Økonomiens indflydelse

Det er nemt at se hvilken af de to tankegange man kan sælge flest pulvere, ‘supermad’, kure, detoxplaner og tilskud på.
Markedet for naturlig helse /rawfood er jo også blevet en enorm industri, der på mange måder bruger samme metoder som det konventionelle for at sælge deres produkter.

‘Rawfood guruer’ begynder at anbefale og sælge ting som rådyrgevir-ekstrakt, rådyrmoderkage-pulver, og super-myreekstrakt. Der skulle så give bedre hud, bedre libido, bedre knogler, bedre fordøjelse, et længere liv og meget andet.

Jeg skriver ikke de ting for at hænge nogen ud, men for at sige at man ikke kan stole blindt på alle tiltag blot de bliver markedsført som ‘naturlige’ eller ‘rawfood’. Man skal selv være vågen i timen.

Så ja, derfor kan det være en vigtigt ting at tænke over hvordan man grundlæggende anskuer tingene. Ellers kan man blive taget grundigt ved næsen….og få nogle sure rådyr på nakken ;) !!


Indlægget er ment som inspiration, ikke som erstatning for lægelige råd.

copyright © rawfood danmark

1 kommentar: