fredag den 9. marts 2012

Kosttilskud -er mere bedre ?

Piller, piller, piller

Piller, pulvere og alverdens form for tilskud er meget populære, og der bliver brugt enorme summer på det.
Kunne det tænkes at vi faktisk ikke gør noget godt for vores helbred, tværtimod? Hvor er den simple bondelogik i pillebunken?



Vi er så viklet ind i ideen om at mere er bedre, når det kommer til ernæring. Især ideen om at man -om ikke andet- er 'på den sikre side' hvis man tager tilskud og pulvere.

Selvom langt de fleste sygdomme i den vestlige verden er grundet FOR meget af det ene eller andet, så sælger ideen om ekstra tilskud af det ene og andet mirakel pulver/kosttilskud i stor stil.

Vi taler hele tiden om, hvad der er den bedste kilde det det ene og det andet -fordi vi hele tiden går ud fra en grundide om at den madvare med højest indhold af det stof er den bedste.





Passer skoene?

Men præcis som et par sko ikke er bedre hvis de er 4 størrelser for store, så er de bedste kilder til næringsstoffer ikke dem med det højeste indhold af et bestemt stof. Sko skal PASSE for at fungere optimal, og det samme gælder ernæring.


Hvad er den højeste kilde til sukker? Det er hvidt sukker i en pose -er det den bedste kilde for os? Den højeste kilde til kalorier er TOMME kalorier -er det den bedste?

Det samme gælder næringsstoffer.

Den højeste kilde til næringsstoffer er altid TOMME næringsstoffer. Vi kalder det ikke sådan, men det er hvad alle isolerede stoffer er -for præcis som tomme kalorier, er de skilt fra deres andre bestandele.

Vi ved vi kan dø af overdosis af vitamin A, og at vi kan tage skade af overdosis af ethvert næringsstof. Vi forstår, at selvom vi har brug for sol for at få vit D, må vi ikke få for meget; vi skal have NOK -hverken mere eller mindre men lige tilpas.

Vi forstår at vi er sunde når vi laver smoothies af hele friske frugter og grøntsager. Alligevel hælder mange proteinpulvereller andet pulver i for at gøre den ekstra sund -men hvor er logikken i det?


Er pulver mad?

Tænk på hvordan man laver fx proteinpulver.
Man raffinerer vand, fiber, vitaminer, mineraler, phytonutrients, antioxidanter, enzymer, coenzymer, kulhydrat og fedt ud.

Tilbage har du et pulver, som er: tomme kalorier. Så det vil sige at vi hælder tomme kalorier i vores hele, friske madvarer for at gøre den mere sund?


Er mere forskning løsningen?
Vi kan forske og tænke os selv vinde og skæve over hvordan alle disse stoffer fungerer, og lave store dyre studier i hvilke stoffer vi kan isolere og indtage for specifikke helbredsproblemer.

Det vil altid være fragmenterede løsninger, og vi vil ganske givet aldrig forstå -eller overhovedet kende alle stoffer i vores mad. For slet ikke at tale omhvordan de alle interagerer med hinanden.


Kunne man forestille sig, at forskere ender med at sige: 'ja, nu har vi forstået så meget om disse stoffer, at vi er kommet til denne konklusion: At alle disse stoffer findes i perfekt kombination i frugt og grønt'. Spis dem.



Den ulogiske logik


Vi er grundlæggende enige om at hel, uraffineret mad er det sundeste for os -det er hvad der reklameres med når noget skal sælges som sundt.

ALLIGEVEL er konceptet om isolerede stoffer som sundhedsskabende midler så stærk, at vi går troligt ned og køber ekstremt raffineret produkter fordi de bliver markedsført som den SUNDE SLAGS.

Men der er en grund til at vores mad er skabt af flere stoffer og ikke kun et, vi har brug for dem alle, i den rette sammensætning. Vi kan heller ikke tage en myre ud af flokken, og bede den om at bygge en tue.

Selvfølgelig kan der være tilfælde hvor det er nødvendigt at tage et tilskud, som fx. b12 og D-vitamin. Men at tage tilskud alene pga ideen om at 'mere er bedre' er spild af penge ...og godt helbred.

Det kan være svært at træde et skridt tilbage fra overbevisninger som gennemsyrer alt i vores samfund. Nogle gange blive ting klarere hvis man trækker dem lidt ud af kontekst.

Motorpulver -det nye hit!

Tænk hvis forskerne kom med en nyhed om, at det nu var videnskabeligt bevist at folk der kører i biler kommer hurtigere frem end dem der går.

Derfor har de nu forsket i hvad det er, som får bilen til at komme frem hurtigere, og det er motoren.
Så nu har de taget motoren ud og lavet et motorekstrakt -og hvis du spiser det så kommer du hurtigere frem.

Ja, det lyder langt ud, men tit er de ideer og produkter vi bliver prakket på lige så langt ude -eller længere!


Tag ud på savannen og tilbyd grønt superpulver til en zebra, ekstraberiget kødekstrakt til en løve. Jeg tror ikke de er interesserede. Det burde vi som udgangspunkt heller ikke være.


---ahhvafornogetpulver...??

Hel, frisk, økologisk og moden frugt og grønt er hvad der passer til mennesker ernæringsbehov. Det er ganske enkelt -og alligevel får vi gjort det hele så kompliceret.

Indlægget er ment som en inspiration, ikke som erstatning for lægelige råd.
    copyright © rawfood danmark

Ingen kommentarer:

Send en kommentar