søndag den 28. juli 2013

DR og videnskab.dk's usaglige artikel om rawfood - med kommentarer

Først og fremmest vil jeg henvise til følgende indlæg, der med visuelle forklaringer fra en ernæringsudregner viser hvordan man til overflod får dækket sine næringsbehov på en fornuftig rawfood kost.
Det viser at man kan dække sit fulgt ind med både mineraler, vitaminer, proteiner, fedtsyrer osv. på en rå kost baseret på frugt.
Læs indlægget HER
(Undtaget er Dvit og b12 vit, som kan være relevante tilskud for ALLE nordboere, og for både kødspisere og veganere/rawfoodere)

Artiklen 'Rawfood kan gøre dig syg' har gjort mange bekymrede, og kritikere bruger den ivrigt.
Artiklen er skrevet på baggrund af studerenes gruppe arbejde, baseret på studier af optagelse af næring hos kødspisere, vegetarer og veganere -altså ikke rawfood. Det blander de med protein myten, andre myter og drager en 'konklusion' om rawfood. Artiklen er skrevet af en journalist. Så det er studerende's gruppearbejde fortolket af en journalist -tilsat en lektors utalelser. Lyder ikke som videnskab, gør det?

Derudover laver de en konklusion om al rå mad udfra nogle få (meget fedtholdige) retter fra en helt bestemt rawfood retning.

Det er et helt latterligt lille grundlag at konkludere ud fra. Det er jo videnskabelig uredelighed uanset hvilken kost man undersøger. Det er jo ligesom at ville undersøge kogt mad ud fra en hotdog, en skål cornflakes og en fryseret -og så lave en generel konklusion om at 'man bliver alvorligt syg af kogt mad'.

Fuldstændigt ligesom kogt mad, så kan en rawfood kost sættes sammen på mange måder.

Det kan på ingen måde bruges som grundlag for en videnskabelig eller saglig artikel eller en generel konklusion om rawfood, og det står klart at de er dybt uvidende mht rå kost.

------------------------------------------------------------------------
Her udtalelser fra artiklen med kommentarer:

"Desværre ser virkeligheden ud til at være markant anderledes. Tilhængere af Raw Food risikerer i stedet at få alt for lidt livsvigtigt B12- og D-vitamin samt for lidt calcium, jod, selen og jern".

B12 mangel er et problem for mange i den vestlige verden, dette er ikke et problem der er forbeholdt veganere eller rawfoodere. Forskellen er dog at de fleste rawfoodere er meget opmærksomme på denne risiko.

Igen, det er der stor opmærksomhed omkring, at få sol nok -og nogle tager D vit tilskud . D vit mangel er et problem for ALLE nordboere, og de mængder man får fra animalske produkter i en 'almindelig ' kost er forsvindende lille.

"En kost lavet efter Raw Food-idealerne - hvor man blandt andet dropper kød, fisk, brød og mælk - indeholder også alt for få vigtige fedtsyrer og proteiner, som er afgørende for vores muskler, hud og immunforsvar".

Dette er ganske enkelt ikke sandt. Læs fx. The China Study, det største studie i human ernæring nogensinde. Eller se filmen www.forksoverknives.com

Se også eksempler på folk der har levet af rå mad i over 25 år her:
ER RÅ MAD EN FORNUFTIG KOST?

Se en rawfooders blodprøveresultater sort på hvidt:
HER 

De risikerer uden ekstra kosttilskud at løbe ind i dårligdomme som smerter eller lammelser i arme og ben, træthed og ødelagt appetit.

RAW FOOD-MENU 

Et eksempel på menuen på en dag med Raw Food:

Morgenmad: Yoghurt lavet på mandel, der har ligget i blød. Hertil hasselnødder, solsikkefrø, blåbær, kokosmel, æble, figne og appelsinjuice

Frokost: 'Basic Instinct-salat' med bl.a. : avocado, lucernespirer, tomat, agurk, olivenolie og hindbær

Mellemmåltid: Tørrede abrikoser

Aften: Lasagne med aubergine som plader, olivenolie, cashewnødder, avocadoolie, tomat, hvidløg, salt og peber
"I værste fald kan den ensidige føde udløse blodmangel, hjerteproblemer, muskel- og knogleproblemer, nervesygdomme og demens".

Denne udtalelse kan passe på ENHVER ensidig kost, det har intet særlig med rawfood at gøre!

Det er meget store påstande, uden nogen konkrete forklaringer eller begrundelser. Det er nemt at sprede frygt, sværere er det at komme med argumenter baseret på reel viden. Dette er tydeligt ikke andet end et skud i blinde, og forsøg på at få det til at lyde som saglig kritik af rå mad.

Omvendt viser utallige studier at kogt mad / standard vestlig kost forårsager cancer, diabetes, knogleskørhed mm.
Se fx denne samling af videnskabeligt materiale:
http://www.plantemad.dk/links.html

"Susanne Gjedsted Bügel hæfter sig især ved, at Raw Food tilsyneladende giver for lidt af en aminosyre. "


Det må være den meget, meget gamle myte om protein komplimentering de taler om her. Det er ligefrem sørgeligt og pinligt at vi stadig skal trækkes med den slags for længst modbeviste teorier.

Læs her hvorfor det IKKE er et problem: http://rawquest.dk/raakost/protein.htm

"Fodarbejdet er lavet under vejledning af Susanne Gjedsted Bügel af to grupper bachelorstuderende på Institut for Human Ernæring.
Grupperne har - måske som de første i verden -både kigget den videnskabelige litteratur igennem og lavet en kostplan med tilfældigt udvalgte retter fra bogen 'Raw food for livet'."

Det er faktisk en udtalelse der fik mig til at grine højt. I hvert fald må man skuffe dem : I er ikke de første !! Selvfølgelig er i da ikke de første!!  


"Gennemgangen af kosten er sammenholdt med en række undersøgelser af næringsoptaget hos kødspisere og vegetarer samt hos veganere, der på mange måder minder om Raw Food-spisere."

Se, så begynder det at blive interessant. En gruppe studerende har 'undersøgt' -og ikke mindst konkluderet- en masse om RAWFOOD ved at undersøge KØDSPISERE, VEGETARER OG VEGANERE.  Det kan da ikke falde ind under reel videnskab!

»Nødderne er i den grad en hjørnesten i det her. Hvis man overvejer at blive Raw Food-veganer og ikke kan lide nødder, så skal man holde sig langt væk, for det er det, de overlever på,« konstaterer Susanne Gjedsted Bügel.

Det er ganske enkelt ikke korrekt. Mange tusinde mennesker verden rundt lever af rå mad og har ingen eller ganske få nødder i deres kost.
Man kan hilse på mange af dem her : www.30bananasaday.com et forum med over 9000 medlemmer der lever på frugtbaseret kost -og hvor historier om sygdomme der forsvinder er dagligdag.
Flere næringsstoffer i frugtkost når op på over tusinde gange ADT i bare et enkelt måltid:
http://rawfooddenmark.ning.com/forum/topics/et-typisk-801010-morgen...

"En kongstanke inden for Raw Food-bølgen er, at vigtige enzymer i maden bliver smadret, hvis man varmer maden op til mere end 42 grader.
»Når man spiser grøntsager, bliver enzymerne alligevel nedbrudt af mavesyren og fordøjelsesenzymer i tarmen. Enzymerne kan slet ikke optages, før de er nedbrudt til mindre bestanddele, som kan bruges til at bygge nye proteiner og enzymer i kroppen.«"

Ja, det er korrekt : http://rawfooddenmark.ning.com/forum/topics/raa-handler-det-om-enzymer
Men det ændrer ikke ved at den overordnede næringsværdi falder når man opvarmer maden. Der de utallige mange andre gode grunde der er til at leve af rå, vegansk mad og de helt konkrete og målbare forberinger i helbreddet som folk oplever verden over.
Der er efterhånden så mange dokumenterede personlige beretninger om forbedret helbred derude, at det giver et klart billede af kostens fordele.

"Mange grøntsager bliver tværtimod sundere for mennesker, når de bliver kogt. Vi kan meget lettere optage grøntsagers betakaroten - der bliver omdannet til A-vitamin i kroppen - når bindinger i grøntsagerne bliver frigjort ved opvarmning."

At man evt kan gøre enkelte næringsstoffer mere tilgængelige ved mere eller mindre at smadre resten er ikke et godt argument. Desuden handler god ernæring i høj grad om balancen og sammensætningen af næringsstoffer i vores mad, så at se på isolerede stoffer giver ikke mening. 
Myten om vitaminer og opvarming, læs mere her : http://drjacob.se/?p=30

»Men som Raw Food-veganer skal man være meget opmærksom for at få nok energi og at få dækket sit proteinbehov

Ja, det er meget vigtigt at være at spise nok, og spise det rigtige på en rå kost. Det gør vi også meget ud af her på siden.
Der er nok protein i plantebaseret kost til det dække vores behov for protein. Igen vil jeg henvise til The China Study -det største studie af human ernæring nogensinde! 
Desuden står det enhver frit for at slå fødevarer op i næringsdatabaser. Det taler sit eget enkle og tydelige sprog.

Kvinden bør normalt spise 10-12 MJ om dagen. Ifølge beregningerne får hun kun mellem 6 og 11 MJ.
»Hvis hun er bare lidt mere aktiv, end hun er på en typisk dag, så er hendes totale energiindtag så meget i underkanten, at hun reelt sulter, hvis hun følger anbefalingerne i kogebogen,« konstaterer Susanne Gjedsted Bügel.

Ja, selvfølgelig er det for lidt.
Vi skal spise meget større volumen. DET VED VI GODT :)



Skrevet af Cecillia Malou
3/2 2011

Ingen kommentarer:

Send en kommentar