søndag den 28. juli 2013

Juice - En hjælp til fordøjelsen


Naturlig kost

801010/frugtarisme sigter i høj grad efter at komme så tæt på vores oprindelige og naturlige kost som muligt.

For nogen kan det dog i starten være en udfordring at kosten har så meget større volumen og fiberindhold, end vi har vant til i generationer.
Det er især hvis man er ny på kosten, eller hvis man har et sart mave tarm system at det kan give problemer.

Selvom frugt og grønt er det optimale for os, og er det vores fordøjelse er bygget til, så er det en stor omstilling.
Ligesom hvis man starter med at motionere efter lang tids inaktivitet, så kan det også være godt at huske på at kroppen skal have en chance for at følge med.





Tipoldefar på frugt
Vi har i den vestlige verden i mange generationer levet af kogt, forarbejdet og raffineret mad. En kost lav på fibre, og høj på fedt. Efter sigende er vores fordøjelsesvædsker også meget svage i forhold til mennesker og dyr, der lever på en naturlig kost, og det kan også tage noget tid at balancere.

 Så hvis man tænker på hvor langt man skal tilbage i sit stamtræ for at finde en tiptiptiptip forfader der levede af naturlig kost; friskt frugt og grønt. Det giver det måske en idé om hvorfor vi har brug for lidt tid til at lade kroppen finde sin balance igen.
Så hvis du er en måned eller et halvt år om at vænne dig til kosten, og synes at det da er frygtelig lang tid, så send en tanke langt tilbage i dit stamtræ; der er nok en stor chance for at deres fordøjelse heller ikke var optimal.
Det kan måske sætte tingene lidt i perspektiv, og give lidt tålmodighed og respekt til kroppen og det store omstillingsarbejde den er i gang med.

Tygning og fordøjelse

Når vi tygger vores mad grundigt, så findeler vi maden, men vi danner også spyt som starter processen med at nedbryde og fordøje maden. Især grøntsager / bladgrønt kræver virkelig meget tygning for at vi kan optage det optimalt, og det ikke generer fordøjelsen.
Når vi taler om at tygge grundigt, så gætter jeg på at de fleste tænker at det er lig med et par ekstra tyggebevægelser for hver bid.
Jeg er ikke abeekspert, men jeg gætter på at aber bruger en meget stor del af dagen på at sidde og gnaske i bladgrønt og frugt. De har jo ligesom tiden og roen til det.


Det er jo ikke lige det den vestlige livsstil lægger op til. Både rent tidsmæssigt er de færreste nok indstillet på at afsætte en stor del af dagen til 'gnaskeri', og rent mentalt er vi slet ikke vant til at tygge så længe og den fornemmelse det er.
 
Så selvom det ville være optimalt hvis vi alle kunne sidde i en bananpalme og træne vores tænder og kæber op til at kunne tygge det hele så grundigt som nødvendigt, så er det måske ikke altid det lige er en mulighed.

Så hvorfor ikke hjælpe os selv og naturen lidt på vej hvis der er brug for det.

For nogle er det tilstrækkeligt at lave grønne smoothies af bladgrønt, og derudover holde sig til bløde grntsager som agurk, squash osv.

For andre skal der lidt mere hjælp til.
Fibrene fra frugt og grønt er som udgangspunkt godt at få med hvis det er muligt, men som beskrevet er ikke alle maver i form til det, når man kommer direkte fra en dansk standard kost.

Hvis maven ikke er i form til det, og man ikke blot ender med ondt i maven og mindre end optimalt fordøjelse fordi maven ganske enkelt ikke kan følge med, så udnytter vi ikke vores mad fuldt ud og generer vores mave-tarm system.

For hvilken glæde har vi af maden hvis vi ikke kan optage den? Vi kan spise det sundeste økologiske frugt og grønt, men hvis det stryger lige igennem os, så hjælper det os ikke meget.


Helbredelse og udrensning.

Mange tager i en periode en 'juice feast', dvs de lever udelukkende af juice fra frugt og grønt, og har stor glæde af det.
Fordøjelsen optager en meget stor del af kroppens nerveenergi, nogle mener omkring 50%. SÅ hvis man fjerne fibrene fra frugten og det grønne gør man fordøjelsen meget lettere, og sætter dermed en masse nerveenergi fri til andre opgaver.
De kan være opgaver som udrensning, opheling og reperation af gamle og nye skader i kroppen. Det kan give organer og væv en mulighed for at få 'ryddet op' i ting som førhen måtte sættes til side fordi energien var krævet andets steds i kroppen.

Det er dog vigtigt at mærke efter om en juicefeast giver dig problemer med blodsukkeret. Det kan være en hjælp at drikke juice langsomt over dagen, men vær stadig opmærksom.
For det er jo fibrene i frugten som giver den blide blodsukker stigning.


Skal jeg juice?
Kun du har svaret :)
Hvis du har et velfungerende helbred og et godt velvære, hvis du nyder en stor lækker salat med masser af dejligt grønt uden problemer fra maven, så er det perfekt. Det samme med grønne smoothies.
Men hvis du synes det generer din mave, og har svært ved at spise nok på den måde, så kan det være juicing kan være en hjælp.

Ud over en ren juice feast, kan du også bruge det som supplement til din frugt kost. For det kan hjælpe en til at få spist nok grønt, og generelt at have plads nok i maven til at få spist nok i løbet af dagen til at møde ens kalorie behov -begge dele ting som er vigtige især i starten.

Det kan også være en mulighed for at kunne indkorporere flere slags grønt i kosten, som i hel tilstand ville være for hårdt at tygge. Det kan give variation som især kan være tiltrængt i vinterhalvåret, og det kan også lette økonomien da fx rodfrugter og kål er meget billigere end det meste bladgrønt.


Skrevet af Cecilla Malou 
29/11 2011 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar