søndag den 28. juli 2013

Hvad spiser vores "nærmeste slægtninge"?

De såkaldte "antropoider", også kaldet menneskeaber, er den gruppe aber der ligner mennesket mest anatomisk set.
Hvis du vil se mere om menneskets fællestræk med denne gruppe aber, læs videre her:
Skal vi spise ligesom en aberne? - En anatomisk oversigt


Lidt om menneskeaber og deres foretrukne kost
(Taget fra denstoredanske.dk, givskudzoo.dk, nagonline.net og seaworld.com)





"...Gibboner lever af modne frugter og unge blade og konkurrerer således mere med fugle og egern end med andre primater, der i høj grad tager umodne frugter og ældre blade..."







Gorillaen får omkring 67 % af sine kalorier fra frugt, 17 % fra blade, frø og stængler og 3 % fra larver og termitter. (Hvad gorillaen spiser som de sidste 13 %, siger kilden ikke noget om. Dog siger andre kilder, at gorillaen spiser 67 % frugt og at de resterende 33 % er fra blade, frø og stængler)







"...Orangutangens foretrukne føde, modne frugter, forekommer visse år i overflod, men sparsomt i andre, hvilket gør orangutangen afhængig af anden kost. Kindtændernes emalje er relativt tyk og rynket, og de centrale øvre fortænder er kraftige og fremadrettede, hvorfor tænderne er velegnede til hårdere plantedele som umodne frugter, frø og bark. Desuden indgår insekter og i sjældne tilfælde små pattedyr i kosten..."



"...Chimpansen lever fortrinsvis af modne frugter, men tager også blade og i mindre omfang animalsk føde i form af insekter og mindre dyr som fugle, småaber og mindre antiloper..."







"...I Givskud Zoo er chimpansernes menu lige så varieret som i naturen. De får selvfølgelig en masse forskellig frugt, som f.eks. bananer, æbler, vindruer og pærer. Derudover får de grøntsager – det kan være kartofler, broccoli, gulerødder eller chili. I stedet for kød får de dog nogle abepiller svarende til hunde- eller kattepiller..."





"...Bonobo aben, som regnes for menneskets nærmeste nulevende slægtning, lever af frugter og er mere specialiserede i deres fødevalg end chimpanserne. De stiller derfor større krav til deres omgivelser, og det kan være en af årsagerne til deres mindre udbredelse.."
"...Bonoboen spiser også hvirvelløse dyr og små hvirvel dyr, dog i mindre grad en chimpanzen.."
Afhængigt af områdets vegetation og tilgængelighed af frugt, vurderes bonobo abens daglige kalorie indtag fra frugt at ligge mellem 40-90 % (kilde)


Det faktum, at aber er påvist at spise andet end frugt og grønt i naturen, er typisk brugt som et argument for hvorfor aber derfor er omnivorer (altædende). Personligt vil jeg dog mene, at så længe størstedelen af ens kalorier kommer fra frugt og grønt, så er man frugivor (frugtspiser) eller herbivor (planteæder).

Hvis det skulle være et gyldigt argument, at aber er omnivorer fordi de supplerer deres kost med kød, så ville man også kunne argumentere for, at praktisk talt alle dyr i naturen er omnivorer. Selvom hunde eller katte spiser frugt eller grønt, så klassificeres disse jo stadigvæk som carnivorer (kødædere). Derudover er det vigtigt at huske på, at modsat dyr i naturen, så er det ikke pålagt os mennesker at skulle søge efter mad dagen lang. Vi kan gå til et supermarked og vælge præcis den mad vi vil have. Vi er derfor ikke tvunget til at afvige fra vores naturlige kost.

Hvis f.eks. en abe i naturen er sulten og ikke kan finde mere frugt og frugttræerne i skoven som den bor i, bliver fældet af mennesket. Så ville det først og fremmest handle om overlevelse for aben, og det ville derfor være naturligt at gå efter en mere kalorietæt fødevare - Kød!
Derudover er der også noget der kan tyde på, at kødspisning blandt f.eks. chimpanzer, ikke kun handler om sult og ernæring - men også dominans i forhold til flokken og i forhold til andre flokke. Det er pudsigt at bemærke at det langt oftere er hannerne i en chimpanze-flok der spiser kød, end hunnerne
"I sjældne tilfælde slår chimpanser artsfæller fra andre grupper ihjel og vil så ofte spise dem. Så chimpanser kan også være kannibaler. Det viser sig, at hanner typisk spiser mere kød end hunner."



Skrevet af Micho Andersen
10/12 2011 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar