fredag den 9. marts 2012

Sundhed -hvad skal man tro på?

Autoritetstro

I vores kultur har eksperter, læger og specialister en meget høj status, og deres ord og anbefalinger bliver tit fremstillet som endegyldige konklusioner, som man bør tror på.
-Også selvom de måske siger det stik modsatte næte måned.



Tv og andre medier lader også til at have en nærmest magisk virkning, det er som om at ting virker mere sande  når man hører dem i tv'et eller læser dem i avisen.



Denne autoritetstro, kan have stor magt, og det på trods af at vi nærmest dagligt får modstridende informationer. Den ene dag er gulerødder kuren imod kræft, og næste dag giver de kræft.
Og ja, på trods af informationer, der bare er godt gammeldags ulogiske og selvmodsigende, som fx at man ikke kan få nok protein fra planter.


Forvirring og usikkerhed

Alle disse mange, komplicerede og selvmodsigende oplysninger, giver en god grobund for usikkerhed. Man bliver nemt forvirret og opgivende, når tingene ikke længere giver mening, og mængden af information bliver for overvældende.

Det kan nemt give yderligere grobund for autoritetstroen, for når enmet  sundhed fremstår uoverskueligt, så kan det virke logisk at sætte sin lid til læger,eksperter, læger, diætister osv.

MEN, man behøver ikke have Dr. eller nogen andre fine titler foran sit navn, for at kunne tænke selv.

Ingen behøver en lang uddannelse, for at kunne begynde at mærke hvad deres sanser og logik fortæller dem. Ingen behøver årevis på skolebænken, for at begynde at simplificere tingene, og se hvad der egentlig giver mening.


Sundhed er enkelt.

Hvad nu hvis sundhed er enkelt?

Hvad nu hvis vi alle kan blive EKSPERTER på vores egen sundhed?

Vi kan stort set alle passe en potteplante. Vi ved, at den skal have sol, vand, næring. Kroppen er ikke voldsomt mere kompliceret hvis vi holder os til vores naturlige behov.

For ligesom hvis vi flytter en potteplante væk fra dens naturlige behov, bliver det voldsomt kompliceret at passe den og få den til at trives. På samme måde bliver kroppen kompliceret at passse, hvis vi gør det på det forkerte fundament.



Spørgsmål at stille sig selv.

Ud over de mere konventionelle råd om sundhed, så er nettet ved at eksplodere af nye guruer, piller/pulver, kost-typer osv, osv.

Det virker ofte som mere troværdig information, hvis man har givet op på myndighedernes kostråd, og Godmorgen Danmarks råd om flæskesteg og proteinbehov.

Men mange youtubes, personlige beretninger og websites er infomercials. dvs de fremstår som information/personlige erfaringer, men det er reelt en reklame for et produkt.

Mange af disse sælgere kan være velmenene, og virkelig tro på at deres produkt vil hjælpe dig, selvom de måske knap ved hvad der er i det.

Men mange er også rene og skære forretningsmænd, og vil sige hvad der skal til, for at få dig til at købe deres produkt.

Så stol på din egen dømmekraft, stil masser af spørgsmål, når eksperter og sundhedsguruer udtaler sig.

Så stil spørgsmål!

* Hvad vil de sælge dig?
* Spilles der på frygt?
* Lyder det meget kompliceret, eller lyder det enkelt og logisk?
* Lyder det som noget der passer til vores naturlige behov?


Liv på jorden.

Liv på jorden har klaret sig ganske udemærket i millioner af år, uden masser af kosttilskud, komplicerede kostplaner, og ekspertråd. Som art er vi lykkedes med, at tage den absolutte førsteplads i at gøre tingene komplicerede. Samtidig er vi den sygeste art på jorden.

Måske er der noget vi har glemt? Måske kan det blive mere simpelt og ligetil igen, hvis vi begynder at lytte til vores instinkter, vores smagsløg og vores krops signaler.

Men hvordan gør vi det, når man er så viklet ind i alverdens teorier, og ikke kan mærke kroppens signaler og basale behov efter et liv på kogt mad fyldt med sære stoffer, dehydration og måske for lidt søvn?
Hvis vi starter med at få nogle af de helt basale behov dækket, så bliver det lettere at skille tingene ad, både de mentale og de fysiske.

Tre ting, der kan være en god start på en enkel tilgang til sundhed:

* Vand. Drik vand nok.
* Sukker. Spis sukker/kulhydrater nok.
* Søvn. Få søvn nok.

Husk at 'NOK' kan vise sig at være en hel del mere end vi er opdraget til at tro.

Tre så simple ting kan være nøglen til at kunne se tingene klarere, at kunne lukke frygtbaseret information ude, lukke af for alle tilbud om mirakelløsninger og alt hvad er findes i den skuffe.

Ting man nemt bliver tiltrukket af, når ens basale behov ikke er opfyldt, når man ikke kan tænke klart og kroppen ikke er i balance.


Det kan også ske, at de sundhedsproblemer man søgte løsninger på, oven i købet vil være forbedret eller helt væk, når man har fået opfyldt de tre behov :)


copyright © rawfood danmark

Ingen kommentarer:

Send en kommentar