søndag den 28. juli 2013

Flere kalorier på rawfood end på kogt mad ?

I dameblade, tv udsendelser om sundhed, avisartikler osv hører vi ofte den samme vinkel på kalorier; at hvis noget indeholder få kalorier er det godt at vælge frem for andet. Hvis det giver større mæthedsfornemmelse er det bedre frem for andet mad.
Der bliver advaret imod fødevarer der indeholder mange kalorier.

På 801010 er tendensen en anden, det er normalt at søge og udveksle erfaring om frugter og måltider som indeholder mange kalorier. Langt de fleste spiser også en del flere kalorier på 801010 end de gjorde på kogt mad.

Hvordan kan det være at der er denne forskel?

Alle vores celler bruger glucose som brændstof. Hver og en. Og vi har over 50 trillioner celler i kroppen.
På 801010 er 80 % eller mere af vores brændstof kulhydrater/glucose.
På kogt mad består en langt større procentdel af kosten fedt og protein.
Det vil sige at vi på kogt mad får opfyldt vores samlede kalorie behov, langt før vi får opfyldt vores behov for kulhydrater og næringsstoffer i det hele taget.

Så på standard dansk kost kan man sige, at kroppen sulter efter kulhydrater, og næring -selvom man på samme tid kan opleve at tage på, eller føle at man spiser for meget.
Hvor mange gange har man ikke hørt -eller selv sagt- 'det smager virkelig godt, og jeg kunne blive ved med at spise, men jeg bør virkelig stoppe nu'. Man ved at det kan være nødvendigt at holde en hvis line i sin sult og lyst til mad.

Det bliver nemt forbundet med grådighed, og mangel på selvkontrol at spise meget -og for mange opstår der en skam omkring det at spise, og at skulle 'styre sin appetit'.

Men hvad nu, hvis det er kroppen der skriger på næring og på kulhydrater?
Vores immunsystem kører på glucose. Vores hjerner kører på glucose. Vores nervesystem kører på glucose -det gør hele vores væsen. Så mangel på brændstof rammer følelseslivet, mental klarhed, og den generelle sundhed.

Så hvis man er nedtrykt, utilpas og føler sig uklar i hovedet -og har lyst til at spise. Ja, så bliver det for mange forbundet med at trøstespise eller 'overspise'.
Det kan man på sin vis måske også kalde det ift kogt mad, fordi det er reelt nok at man får for meget af nogle ting; fedt, evt protein, og måske også en masse andre stoffer i maden som kroppen ikke har brug for.

Men ift behov for næringsstoffer og behov for brændstof til vitale funktioner i kroppen, så kan det faktisk meget godt være, at man på det område underspiser VOLDSOMT.

Så når man starter på 801010, oplever nogle en enorm sult især i starten, eller i perioder. Det kan virke som om man aldrig bliver mæt, og kan have svært ved at have plads i maven til den mad de egentlig har brug for.
For måske er hele deres system bagud ift at få opfyldt behov. Måske er det første gang nogensinde at kroppen har en reel chance i udsigt for at få opfyldt de basale behov som ellers var sat på standby.
Den begynder måske at reparere gamle skader, rense og genopbygge organer og omstille fordøjelsen til en helt anden form for mad. Måske får man nerve energi nok til at kunne håndtere mange års gemte følelser og tanker, og måske skal der fyldes op på mange udtømte depoter af næring.

Efter mange år på kosten oplever flere at de gradvist behøver færre kalorier på 801010.

Så man kan sige at der er mange andre ting på spil, end en enkel kalorie udregning på cronometer, hvor man kan sammenligne tal med sin gamle kost.
Ikke at de værktøjer til at udregne nærings og kalorie indhold ikke er nyttige, det er de helt sikkert. Blot tror jeg det er vigtigt også at lytte til kroppen.

Så at vende sig væk fra tankegangen om 'at noget er godt fordi det har få kalorier', kan være vigtigt hvis man gerne vil leve på 801010. Og i stedet tænke, at det ikke er godt at føle mæthed før man reelt har fået opfyldt sine behov.
Så selvom andre måske kan klare sig en hel dag på en cafe latte og en sandwich, og måske kigger måbende på dine store måltider, så er store måltider noget man roligt kan være stolt af;  
Større volume = flere næringsstoffer, og masser af kulhydrater til at holde krop og sind i balance :)


Skrevet af Cecillia Malou
28/10 2011
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar