søndag den 28. juli 2013

Blodsukker, frugt og rawfood

Mange forbinder frugt/frugtsukker med noget man skal passe på med, hvis man har problemer med blodsukkeret.  Ofte er det den søde smag i sig selv, der gør at man mere eller mindre bevidst konkluderer at det må være i sammen kategori som slik, kager, sodavand osv. Altsammen ting vi har lært skal begrænses i kosten. At have en 'sød tand' bliver stort set altid nævnt som en
 dårlig vane.
http://api.ning.com/files/*O7s5BQGzjwVqs0gemHxJAGgmdclkDLv1HYq-vfGbMxpaa5h7NhWk2Zkpz1qR1V3UzDAkcebzu7FSV95z2z9RTOdIRZWSLhJ/th_CIMG5284.jpg
Alligevel bliver de fleste overraskede over, at fx pasta, ris, kartofler og brød har højere glykæmisk load end frugt. Det vil sige, at den kogte kartoffel giver en mere pludselig blodsukker stigning, og dermed også hurtigere blodsukker fald.

 

Helt konkrete eksempler på glykæmisk load:
cornflakes 33 (højt!)
linse og broccoli-suppe 31
basmati ris 24
pasta 24
havregrød 21
majs 20
bagt kartoffel  19
minestronesupper 18
kidneybønner 17
banan 11
mango 8
appelsin 6
vandmelon 4
honningmelon 3

Så man kan ikke konkludere at sødme automatisk betyder at maden er hårdt for blodsukkeret. 

Mange går galt i byen ved at tage tallene fra glykæmisk INDEX, som intet har med blodsukkerpåvirkning at gøre.

Ofte hører man også folk sige, at de kan mærke at deres blodsukker bliver ustabilt hvis de spiser frugt. Men problemet mange oplever med fx frugt handler som oftest om fordøjelsen, frugt fordøjes meget hurtigt og hvis man spiser det ovenpå tungere måltider, så vil man opleve ubehag/træthed. Men det har intet med frugts blodsukkerpåvirkning at gøre.

Så frugt er bedst at spise om morgenen, eller uden at have spist tung mad i løbet af dagen.
-Eller hele dagen, så undgår man helt problemet :)

 
Hvad i kosten bidrager til et ustabilt blodsukker:
*
Raffineret mad, dvs forarbejdet mad, giver nemt problemer.  Det mangler ofte de fibre der findes naturligt. Frugt og anden mad i sin naturlige, hele tilstand har derimod et højt indhold af fibre som sørger for at maden bliver optaget langsomt, og dermed giver en stabil blodsukkerstigning.

*
Højt fedt indholdi kosten. Et højt fedt inhold i blodet gør, at det bliver sværere for sukker at blive transporteret fra blodet, og ud til cellerne som skal bruge det. Det gør at det bliver for længe i blodet, og dermed skaber et ustabilt blodsukker.
Derfor er en fedtfattig kost, og kost der er rig på hele og rå madvarer godt til at holde et stabilt blodsukker.
Max 10% af kalorier fra fedt siges at være optimalt for at stabilt blodsukker.
I standard vestlig kost kommer omkring 30 %-40% af kalorierne fra fedt, og nogle rå kosttyper indeholder op til 70% .





Her er en lille praktisk demonstration der viser at selv store frugtmåltider ikke skaber ustabilt blodsukker:


Dr Grahams forklaring på fedt/sukker/blodsukker:



Skrevet af Cecillia Malou
11/5 2010 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar