søndag den 28. juli 2013

Mono-spisning kan hjælpe dit helbred

Mono-spisning betyder at man 'kun'  spiser én slags frugt i et måltid, eller i en periode på fx en uge.

I den konventionelle madkultur blander vi helt utroligt mange ingredienser i et måltid. Ofte bliver et måltid anset, som mere velsmagende og sundt desto flere ingredienser der er. En tallerken med en eller to ingredienser tæller ikke som 'et rigtigt måltid'.

Selv når det kommer til 'sundhedsmad' følger den tankegang ofte med. Fx findes der mange smoothie-opskrifter med et hav af ingredienser, for at gøre den ekstra sund.
For hvis der er mange forskellige ingredienser, så får vi jo rigtigt mange forskellige næringsstoffer, ikke sandt?

Vi vil tit gerne gøre tingene meget kompliceret, for at føle at vi virkelig gør en indsats for sundheden. Men ofte er kroppens behov ret simple, og lider under vores forsøg på at gøre en indsats.
En simpel smoothie er meget lettere for kroppen at fordøje, og desuden indeholder stort set alle frugter og grøntsager alle næringsstoffer, blot i forskellige mængdeforhold.

Vi har brug for variation, for at få dækket vores næringsbehov, men variationen er nødvendig over månederne og over året. I naturen nyder dyrene også de frugter, bær, nødder og planter som er i sæson på det givne tidspunkt, og får dermed nok a de forskellige næringsstoffer gennem året. 
Vi kan kun bruge de næringsstoffer som vi kan optage.
Den medicinske tankegang er meget præget af tanken om, at hvis blot et stof er kommet ind i kroppen, så kan man regne med at det er brugbart for kroppen. Så, hvis du mangler kalk, så spis en kalkpille/kalkholdig mad, og så er det problem løst. Problemet med den tankegang er dog, at god fordøjelse og optagelse er nødvendig for at kunne udnytte den mad vi spiser.

Forskellige fødevarer kræver forskellige respons fra fordøjelsessystemet. Det betyder, at måltider med mange forskellige ingredienser, kræver en meget komplex proces at nedbryde og optage. Det optager mange af kroppens ressourcer.
Måltider med kun en eller få ingredienser, vil kunne fordøjes meget simplere og mere effektivt. Dermed vil vi også få langt større udbytte af den mad vi betaler dyrt for.
Omdirigering af kroppens ressourcer.
Formålet med vandfaste er at give kroppen ro, og frigive ressourcer i kroppen ved at fjerne den store opgave fordøjelsen er.
Når man spiser een slags frugt (og evt grønt), i en uge eller to, så letter man også fordøjelses opgaven betydeligt. Det sætter, ligesom faste, en masse ressourcer fri til at kroppen kan vælge at bruge disse kræfter på udrensning, genopbygning osv. Dette uden at miste energien, som man gør ved faste.
Det kan være en hurtig vej til at få helbredt (eller startet helbredelsen) af fordøjelsesproblemer, hudproblemer, candida, smerter og meget andet.

Anne Osborne, forfatteren til Fruitarianism:  The Path to Paradise har spist mono i længere perioder, og hendes erfaring er at det er meget udrensende, og tæt på at være lige så effektivt som vandfaste.

Valg af frugt på mono-island.
Det er en god ide at vælge en frugt som er høj på kalorier, som mango, banan, dadler eller lignende. I danmark kan det også være en ide at vælge en frugt som man er sikker på man kan få nok af, og som man kan være sikker på modner rigtigt. Der vil bananer være et oplagt valg.

Den mentale barriere.
Det lyder alt for kedeligt! En mango/ banan/ananas- smoothie er helt klart nemmere at sælge på strøget, end en mango smoothie, en banan smoothie eller en ananas smoothie. Men hvis vi aldrig havde smagt de frugter før, ville den blandede smoothie så ikke bare smage som endnu en enkel frugt?
En mangosmoothie i sig selv har virkelig mange smagsnuancer, især når ens smagsløg har vænnet sig fra kogt mad og krydderier.
Så den mentale barriere i forhold til et måltid bestående af 'kun' én ingrediens, kan være stor. At holde sig til én ingrediens i en uge eller mere, kan være endnu større. Bare tanken i sig selv kan være provokerende.

Vi er i høj grad opdraget til at se mad som underholdning, som adspredelse, som bedøvelse og som en social ting. Hvad er vores mad, hvis det ikke er de ting, men ren ernæring og simpel smagsoplevelse?
Det kan være en ide at starte i det små, hvis man har lyst til at prøve "mono-spisning" af, men synes det virker uoverskueligt. Start med en dag eller to, eller spis blot monomåltider nogle gange i løbet af ugen. Se hvordan det føles.

Som altid er det vigtigt at få nok kalorier og vand, og at frugten er rigtigt moden.


Sanse-faste.
Hvis du ønsker at hjælpe kroppen endnu mere på vej, kan sanse-faste være en ide.
I vores hverdag skal vores sanser og hjerne bearbejde enorme mængder information. Tv, sms, internet, reklamer, trafik, lyde, lugte, andre mennesker, samtaler osv. Det optager ligesom fordøjelsen store mængder nerveenergi.

Ideen med sansefaste er ikke at udelukke alle indtryk, men at de indtryk man får ikke er stressende, overvældende og mange.

Eksempler på hvad der er godt at udelukke:

* Film med vold, drama, og meget følelsesladede film.
* Stærke lugte, lyde, berøring, synsindtryk og smag.
* Stressende samtaler, samtaler som sætter en i forsvarsposition
* Alle input der hæver pulsen.
* Alt hvad der får en til at undertrykke træthed og søvntrang.
 * Internet, sms, tlf og tv.


Eksempler på ting der er gode at inkludere:

* Afslappende musik.
* Behagelige dufte, synsindtryk, berøring.
* Rene og overskuelige omgivelser
* Feel-good film.
* Vælge kun at have kontakt med mennesker der støtter og respekterer en.
* Udskyde alle bekymringer.

'Bivirkningerne' kan være:
* Kedsomhed
* Rastløshed
* Tanker man ikke har lyst til at tænke
* Følelser man ønsker at gemme væk
* 'Cravings' efter stimulerende indtryk.
Det kan føles uvant , men det kan være netop det man har brug for, for at finde ro.



Freelee taler om mono island:


Skrevet af Cecillia Malou
29/9 2011 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar