søndag den 28. juli 2013

Vægt og rawfood - 5 gode råd

Frygt og frugt
 
 
Helt utroligt mange er bange for at spise så meget frugt de overhovedet har lyst til. Det ligger så dybt i mange at alt hvad der er sødt og lækkert FEDER og skal BEGRÆNSES.
 
Man hører også tit myten 'frugt(sukker) feder', så pas på med at spise for meget frugt.
 
Nogle tør slet ikke prøve 801010 af frygt for at blive tykke, eller prøver, men tør ikke spise nok frugt. Det på trods af at de måske har alvorlige fysiske eller mentale problemer som de tror på at 801010 kunne løse for dem.
 
Men for at trives og undgå voldsomme cravings på en frugtbaseret kost, SKAL man spise så meget som man har LYST til og BRUG for.
 
Ironisk nok, så har folk der har problemer med undervægt som oftest svært ved at tro på, at de kan balancere deres vægt vha en kost af frugt og grønt. De har ofte ideen om at der skal større mængder fedt til.
 
Hvordan kan man forestille sig at samme kost kan skabe to så forskellige problemer?
 
 
 
 
Vilde dyr med vægtproblemer

 
Tænk på dyr der spiser deres naturlige kost. Tænk på rådyr, harer, fugle, tigre, og mus i naturen -har de vægt problemer?
 
Nej, så længe at de spiser det der passer til deres fysiologi, og får opfyldt deres basale behov, så har de alle den vægt der passer til dem.
 
Problemerne opstår hvis vi begynder at give dem raffineret mad, kogt mad, mad der ikke passer til deres krop. Hvis vi burer dem inde, stresser dem eller på andre måder afholder dem fra at opfylde deres naturlige behov.
 
Ligesom for dyrene, så er løsningen simpel for os. Så simpel at mange tænker nej, det kan da ikke passe.
Jo det kan passe, opfyld din krops behov og den vil balancere dit helbred, dit humør og ja, din vægt. Måske ikke så hurtigt som du ønsker dig, men på en holdbar og sund måde.
 
 
Kaniner med kalorietabeller
 
 
Vi er den eneste art som har så komplekst et forhold til mad.
Vi bager den, vi steger den, vi fryser den ned, vi tørrer den, vi putter gift i den, lagrer den og lader den gå i forrådnelse, vi erstatter den med kemiske efterligninger, vi skammer os over den, vi bruger den som status, vi begrænser den, vi går amok i den, frygter den, elsker den, hader den -og listen fortsætter.
 
Når vi går over til en naturlig kost, er vi nødt til at viske tavlen helt ren. Vi kan ikke bruge vores gamle mindset omkring naturlig mad.
 
Tænk igen på dyrene, hvornår har du sidst set en kanin der er lidt nervøs ved om den nu får spist for mange gulerødder?
 
Nej vel? Den spiser løs så længe den har lyst og så længe der er lækre, søde gulerødder nok. Den samme frihed har vi når vi vælger de rigtigte ting som en del af vores kost.
 
Helt nede på jorden, så er mad brændstof. Brændstof til at leve det liv vi ønsker.
 
 
 
 
Det enkle er ikke altid så nemt
 
At komme tilbage til sin naturlige kost, og lære at dække sine basale behov er ikke altid helt så nemt når man aldrig har lært det.
 
Vi skal AFLÆRE alt stort set alt det vi har lært om kost og livsstil, for at komme ind til de helt enkle principper som balancerer kroppen.Vi skal finde vores vej ud af den KÆMPE FORVIRRING vi er blevet viklet ind i.
 
Fx gælder der andre kalorie anbefalinger for rå frugt kost end der gør for 'almindelig mad'.
 
De tal vi er vant til at gå efter er lavet udfra en 'normal kost'. En kost der er fedtholdig, raffineret og fyldt med stoffer vi ikke har brug for. Tallet er taget udfra hvornår man tager på, altså bliver overvægtig.
Det er IKKE et tal udregnet udfra hvor meget næring og kulhydrat man har brug for.

På standard dansk kost tager man på længe før man får opfyldt sine næringsbehov, og behov for glucose til cellerne.
(Se mere her: HER )

Den almindelige standard kost har også efterladt os med en ide om at mad er nødvendigt, men også noget vi skal være påpasselige med. Især skal vi passe på ikke at få for meget.
 
Vi er den eneste art der begrænser vores kalorier. Hvis man fx ser på vores nærmeste slægtninge, bonober / chimpanser, så spiser de mere end 3000 kalorier om dagen -og vejer halvt så meget som os.
De sover 12 timer i døgnet, og så vidt jeg ved hviler de meget af dagen.
 
En voksen han-orangutang spiser 8500 kalorier om dagen når sæsonen tillader det.

Vi har ganske enkelt aldrig før mærket hvordan det er at have nok glucose i systemet, så vi har intet at sigte efter -kun vores gamle pejlemærker.
 
 
 
 
 
Men måske er du stadig bekymret for om du kan opnå din ideal vægt på denne kost?
 

Hvis du ønsker et hurtigt vægttab, et 'quick fix', så er denne kost ikke noget for dig.
 
Hvis du ønsker en langtidsholdbar, sund balancering af din vægt -med bivirkninger som bedre humør, mere energi, bedre helbred og meget andet, så er denne kost noget for dig.
 
Måske er du blevet forvirret over indlæg du har læst på forums, hvor folk skriver de har taget på. Det er forståeligt, men også vigtigt at kunne skelne hvad der er hvad.
 
Så her kommer nogle eksempler på grunde der kan være til at folk ikke opnår de resultater de ønsker sig -ELLER at de ikke har indsigt i hvilken proces deres krop er i gang med, for at balancere hele systemet:

-Ikke styr på fedtprocenten. Mange er ikke klar over hvor lidt fedt holdigt mad der skal til for at banke fedtprocenten i vejret. Så ja, hvis du spiser to avocado og en håndfuld nødder om dagen ud over frugten, så er det en anden snak.

-Bruger salt eller soya i maden (ikke en del af 801010 )

-Stress, mangel på søvn og hvile. Overbelastning af vores fysiske og mentale kræfter og mangel på søvn og hvile sætter kroppen i overleveses gear, og vil for mange betyde at man tager på -uanset hvad man spiser.
 
- Anorexisk tankegang: Folk der kæmper med et forstyrret selvbillede/anorexisk tankegang. De skriver de har taget på, men intet om hvor meget eller hvad deres udgangspunkt var. Så måske har de taget på så de er gået fra at være stærkt undervægtige til at være lettere undervægtige -hvilket jo må siges at være et skridt i den rigtige retning!

-Tidligere underspisning: For dem der har begrænset deres kalorier førhen / har haft spiseforstyrrelser kan det give vægtøgning som en modreaktion, og det tage længere tid at balancere vægten.
 
-Fx medicin, infektion, hormonforstyrrelser. Disse faktorer kan i høj grad påvirke vægt.
 
I stedet for at have fokus på andre som også er nye på kosten, og stadig i processen med at forstå hvad de har brug for, kan du evt bruge noget tid på at se billeder og video af folk der har været længe på kosten.
Så er det nemmere for dig at se om du synes det virker som en fornuftig kost. Du kan starte HER 
 
Eller se videoer med andres erfaringer med vægt og rawfood, fx HER
 
 
Hvorfor kan det tage tid at balancere vægten?
 
Mange har bevidst eller ubevidst begrænset deres kalorie indtag i store dele af deres voksne liv.
 
Selv hvis du ikke har, så er standard dansk kost meget mangel fuld mht næring, og sender kroppen i en krise beredskab.
 
Vi er fra tidernes morgen udstyret med en livreddende mekasnisme. Ikke kun kosten kan sætte dette beredskab i gang, stress, angst og dårlig søvn kan også sætte det i gang.

Hvis kroppen i en længere periode har opplevet mangelfuld ernæring, så vil det også tage noget tid for den at stole på at der nu er fast forsyning af næring og stoppe med at lagre nødlagre af fedt.

Ville det være klogt af kroppen at sige 'Ok, super-duper, godt nok har jeg i et helt liv ikke fået næring nok, men nu kommer der næring, så jeg smider med det samme nødlagrene!'.
 
Nej, den er smartere end som så, den vil suge til sig nu hvor der ENDELIG er næring for at sikre sig fremover. Først når den stoler på at der er en konstant strøm af TILSTRÆKKELIG næring, vil den begynde at slippe sine nødregimer.

Så nej, det handler ikke bare om output og input af kalorier. Det handler om hele dit hormonsystem, dine organer, dit immunforsvar, din metabolisme.

Så giv din krop mere end en uge til at rette op på års stress, fejlernæring og mangel på hvile og søvn!
 
-Og husk at vægt egentlig ikke er et problem i sig selv, det er et SYMPTOM på et helbred der ikke er i balance.
 
 
Grunde til en lille, midlertidig vægtforøgelse
 
 
En mindre, midlertidig vægtøgning er ikke unormal i starten af 801010.
 
Hvordan kan det være?
Det kan være fordi din krop får mulighed for at suge til sig af næring, heale op, restituere og slappe af.

Helt konkret kan vægten bestå af:
 
- Øget blodvolumen, lymfevædske eller bedre hydration
 
- Øget muskelmasse og knoglemasse

- Kroppen udrenser og har brug for ekstra vædske for at beskytte din krop i processen.
 
- Dine glycogendepoter bliver fyldt op, og dine celler suger til sig af den rette næring fra frugt og grønt som nu er tilgængelige.
 
Så det er ikke nødvendigvis fedt!
 
Husk også at din krop regulerer sig selv når du spiser sundt. Måske var din vægt for lav eller tæt på at være for lav da du startede.
 
Du kan se Freelee's historie her, som er et godt eksempel på det lille vægtudsving med efterfølgende balancering. Hun forklarer i slutningen af videoen om vægtudsving : HER og HER
 
Omvendt oplever nogle et meget hurtigt vægttab i starten af kosten. Det er typisk tab af vædskeophobinger.
 
 
Så kort sagt
 
 
Tre ting har vi nok alle hørt:
 
1. Hvis du spiser flere kalorier end du bruger, så tager du på.
2. Sukker feder.
3. Det er sundt at stoppe med at spise inden man er helt mæt.

De tre påstande er opstået ud fra en kost der indeholder kost med mange raffinerede varer, meget fedt -og ja, i det hele taget en kost der opfører sig helt anderledes i kroppen.
801010 fungerer på helt andre præmisser i kroppen
 
Vi kan ikke bruge teorier og påstande fra en kost der er så markant anderledes end frisk, rå og naturlig kost der passer perfekt til vores fysiologi.
 
Så her er tre nye påstande:
 
1. Alle kalorier er ikke ens
2. Naturligt frugtsukker opfører sig anderledes i kroppen end raffineret sukker.
3. Din krop har sultfølelse af en grund, nemlig at din krop har et behov for brændstof som skal opfyldes.

De tre påstande er opstået ud fra en kost der passer til vores krop, og som opfylder vores næringsbehov. En kost der ikke indeholder en masse stoffer som vi slet ikke har brug for, og meget mere fedt end vores system kan håndtere.
 
 
 
5 gode råd

 
Desværre tager mange mentaliteten fra kogt mad med over til deres nye livsstil. Det kan virkelig begrænse din succes på livsstilen. Så hvad har du brug for for at lykkes?
 
 
1. Spis alt det frugt du har lyst til, begræns ALDRIG dine kalorier fra frisk, moden frugt. Kalorier -tjekliste

2. Giv dig selv tilstrækkelig hvile og søvn. Træn ikke hvis du er træt, det kan stresse kroppen og sende den i krise beredskab.

3. Sæt dig grundigt ind i hvad 801010 kosten består af og IKKE består af. Udelad salt og kogt mad -og vær opmærksom på hvor meget fedtholdigt mad du spiser (nødder, avocado og kerner)

4. TÅLMODIGHED

5. Support. snak med andre på livsstilen, få tips og råd og være åben og ærlig om din proces. Se video og billeder af folk der har været påvlivsstilen længere end dig selv.
 
 
Så har du et godt udgangspunkt.
Det der er i din magt, er at give din krop de bedste betingelser for at balancere dit helbred og din vægt. Du sørger for at dække behovene, og kroppen gør arbejdet, men du kan ikke bestemme tempoet eller rækkefølgen.
 
Alle celler i din krop er fra tidernes morgen indkodet til at søge imod sundhed og balance, og det vil de altid gøre.
Så hav tillid til din krop, den ved hvad den gør. Den har sin egen dagsorden, sin egen tidsplan.
 
Du kan have din dagsorden, og din tidsplan -men vær sikker på een ting; din krop lytter ikke engang. Den er klogere end dig -den har et par millioner års flere erfaring - og tager de vigtiste ting først. Din sundhed vil altid være først på listen, langt vigtigere end at have præcis den rigtige vægt her og nu.
 
Hav tålmodighed.
 
 
Skrevet af Cecillia Malou
7/3 2012

Ingen kommentarer:

Send en kommentar